Ci co gotują z sercem...

Durszlak.pl

niedziela, 12 kwietnia 2015

Rolada szpinakowa z łososiem i almette

Przepis dostałam od Izy i co roku zawracam jej głowę telefonem z pytaniem: "ile to było jajek?" 

Przepis jest prosty a rolada efektowna i smaczna. Cały sekret w tym aby dobry papier do pieczenia wysmarować masłem i obsypać mąką a roladę piec w temperaturze 200 stopni z termoobiegiem na środkowym poziomie przez 25 min. Musi być dobrze zrumieniona aby łatwo odeszła i się nie porwała.

450 gr zwykłego mrożonego szpinaku kładę na patelnię z 2 łyżkami masła,
przyprawy: sól, przeciśnięte 2 ząbki czosnku, pieprz czarny, gałka muszkatołowa.
Tak długo na patelni na średnio wysokiej mocy, aż cała woda porządnie odparuje. Studzę za oknem, bo jestem niecierpliwa.
4 białka ubijam na sztywną pianę ze szczyptą soli
4 żółtka i przesiane 2 łyżki mąki pszennej dodaję do piany z białek lekko ale równomiernie łączę.
Delikatnie, stopniowo w pianę wkładam wystudzony szpinak, leciutko wyrównuję kolor.
Całość wykładam na dużą blachę od piekarnika, na posmarowany masłem i oprószony mąką papier. 
200 stopni. Piekę przez 25 min do porządnego zrumienienia. Natychmiast po wyjęciu nad drugą taką samą blachą odwracam do góry nogami i zdejmuję papier. Czekam aż ostygnie.

2 serki almette ziołowe rozsmarowuję nożem
200 gr łososia w cieniutkich plasterkach rozkładam równomiernie po całości

Zwijam bardzo ciasno wzdłuż dłuższego boku. Owijam folią i wstawiam do lodówki. 



1 komentarz:

Możesz też spróbować....