Ci co gotują z sercem...

Durszlak.pl

poniedziałek, 5 stycznia 2015

Szarlotka z cynamonem na ciepło

Dom pachnie ciastem i jabłkami, w kominku ognień tańczy, lampki na choince wesoło mrugają. Cisza. Spokój. Dobrze jest....nawet jeśli tylko przez chwilę, to udało mi się zatrzymać i to docenić.  

Kruche ciasto:
2,5 szklanki mąki
1 kostka masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
5 żółtek (białka zostaną do piany)



Wstawiam piekarnik na 180 - 200 stopni, środkowy poziom,termoobieg, szykuję blaszkę 24x24 lub tortownica 24 cm.
Mąkę ugniatam z posiekanym masłem, dokładnie rozdrabniam palcami kawałki masła, staram się to robić szybko aby masło nie zmiękło zbytnio. Dosypuję cukier, proszek, wymieszam, dodaję żółtka. Wszystko szybko łączę ale tylko tak aby powstały grube okruchy. 
Wysypuję większą część na wysmarowaną masłem i opruszoną mąką blaszkę. Piekę ok 15 min aż się porządnie zrumieni. W tym czasie obieram 6 jabłek i trę na dużych oczkach tarki.

Pianę z 5 białek, ubijam ze szczyptą soli, do białej, sztywnej, ubitej na szybkich obrotach piany stopniowo dodaję (nadal ubijając) 250 gr cukru kryształ a pod koniec dodaję pół łyżeczki octu balsamicznego. 

Jabłka odsączam dłonią i wykładam na upieczony spód, posypuję cynamonem, kładę pianę
i posypuję resztą okruchów ciasta do którego można dosypać ok 1/4 szkl cukru kryształ tworząc słodszą kruszonkę.

Piekę na  160 stopni przez ok 30 - 40 min min. Zostawiam w piekarniku i wyjmuję przed przyjściem gości. Kroję w duże kawałki, bo ciepłe kroi się niełatwo :)

2 komentarze:

  1. Lubię ciasta z pianką, w szarlotce nigdy nie praktykowałam. :) Na pewno wkrótce to zmienię, super inspiracja.

    OdpowiedzUsuń
  2. O mniam, taka szarlotka to po prostu poezja :)

    OdpowiedzUsuń

Możesz też spróbować....