Ci co gotują z sercem...

Durszlak.pl

wtorek, 17 lipca 2012

Maliny....nic dodać - nic ująć


Ciasto z malinami długo za mną chodziło i... o północy się udało. Wierzcie lub nie, zajęło 7 min. Wiecie, że uwielbiam piec ciasta...każda okazja i pora jest dobra. Z Moniką na cztery ręce, to była akcja spontaniczna a jakże pyszna i udana :)








SZYBKA TARTA Z MALINAMI 
uwaga: ilość składników na formę do tarty o średnicy 28 cm (dużą)
1 szklanka mąki krupczatki
1 szklanka mąki pszennej 
1 jajko

1/2 szklanki cukru
1 kostka masła

2 budynie śmietankowe na 600 ml mleka (zmniejszona ilość mleka)
2.5 łyżeczki żelatyny

Piekarnik nagrzewam do 18o st. 
Żelatynę rozpuszczam w połowie filiżanki wody i odstawiam by spęczniała.
Budynie szykuję według przepisu.
Kiedy są gorące - mieszam z żelatyną.

Ze składników na ciasto - zagniatam szybko kruche. Wygniatam nim dużą blaszkę do tarty. Zapiekam ok. 15 minut - aż tarta się zrumieni.

Budyń wykładam na ciepłą tartę i pozostawiam do ostygnięcia.
Zimne ciasto dekoruję malinami.

Smacznego!


1 komentarz:

  1. Piec to możemy, tylko kto da radę to wszystko zjadać :)))) Musimy znaleźć drugi obieg :)

    buzia; wracaj szybko!
    M.

    OdpowiedzUsuń

Możesz też spróbować....