Ciasto z malinami długo za mną chodziło i... o północy się udało. Wierzcie lub nie, zajęło 7 min. Wiecie, że uwielbiam piec ciasta...każda okazja i pora jest dobra. Z Moniką na cztery ręce, to była akcja spontaniczna a jakże pyszna i udana :)
SZYBKA TARTA Z MALINAMI
uwaga: ilość składników na formę do tarty o średnicy 28 cm (dużą)1 szklanka mąki krupczatki
1 szklanka mąki pszennej
1 jajko
1/2 szklanki cukru
1 kostka masła
2 budynie śmietankowe na 600 ml mleka (zmniejszona ilość mleka)
2.5 łyżeczki żelatyny
Piekarnik nagrzewam do 18o st.
Żelatynę rozpuszczam w połowie filiżanki wody i odstawiam by spęczniała.
Budynie szykuję według przepisu.
Kiedy są gorące - mieszam z żelatyną.
Ze składników na ciasto - zagniatam szybko kruche. Wygniatam nim dużą blaszkę do tarty. Zapiekam ok. 15 minut - aż tarta się zrumieni.
Budyń wykładam na ciepłą tartę i pozostawiam do ostygnięcia.
Zimne ciasto dekoruję malinami.
Smacznego!
Piec to możemy, tylko kto da radę to wszystko zjadać :)))) Musimy znaleźć drugi obieg :)
OdpowiedzUsuńbuzia; wracaj szybko!
M.