Ci co gotują z sercem...

Durszlak.pl

sobota, 14 kwietnia 2012

Pleśniak vel Fuga

Moje ulubione ciasto z dzieciństwa. Mogłam je jeść na śniadanie, obiad, kolację....czasem jak mama nie widziała, tak było :)
Dla mnie i mojego brata było znane jako Fuga hmmm taka fuga między kafelkami? Może coś w tym jest ;)

3 szkl. mąki (ja zawsze mam mąkę tortową do naleśników więc...niech jest tortowa)
25 dag margaryny np. Kasia
3/4 szkl cukru kryształ
2 żółtka

Zarabiam ciasto siekając nożem, dzielę na dwie miski. Do jednej dodaję kakao ok. 3 łyżek. Końcowa faza zarabiania ręką. Nie ma się lepić bardzo, jest raczej sypkie, luźne.

Na blaszkę prostokątną, przygotowaną z papierem,  wykładam ciemną część, (ciutkę okruszków zostawiam do posypania piany z białek) wysokość ok 1,5 cm. Następnie biała część, wysokość ok 1 cm. Piekę na 210 stopni, na środkowej półce, z termoobiegiem aż jasne ciasto będzie dobrze rumiane. Każdy piekarnik inaczej, mój ok 35 min. W tym czasie ubijam pianę z 6 białek. 4 żółtka mi zostają...zatem na kolację zrobię pizzę :0 Do białek dodaję 3/4 szkl cukru kryształ oraz 0,5 szkl cukru pudru oraz 1 czubatą łyżeczkę mąki kukurydzianej.
Wyjmuję spód do pleśniaczka z pieca, piec wychładzam do 160 stopni. Wykładam powidła węgierkowe Sonagra - całą puszkę.Nakładam pianę, posypuję ciemnymi okruszkami. Piekę 40 min na 160 stopniach (tak naprawdę trzeba po prostu upiec okruszki na górze), następnie zmniejszam na 110 stopni i suszę bezę przez godzinę. Zostawiam w wyłączonym piecu ok. 2 godz. Najlepszy na następny dzień.



3 komentarze:

  1. Witaj Asiu w blogowym świecie. Ciasto wygląda smakowicie i pewnie takie jest (jak na pleśniaka przystało). Dla mnie te najzwyklejsze i popularne ciacha zawsze wiodły prym. Pozdrowionka i czekam na kolejne posty

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Hanszko :) W sumie to mnie samej przyda się zbiór tych przepisów a jak inni skorzystają to Smacznego :)

      Usuń
  2. Kurczę, Asik u Ciebie to tak łatwo i szybko wygląda. U mnie robienie pleśniaka to kawał roboty. Muszę zmajstrować Twojego!

    buzia
    M.

    OdpowiedzUsuń

Możesz też spróbować....