Dążąc do perfekcji idę za Ami. Zmniejszyłam jednak ilość masła i cukru, bo po prostu mi zabrakło.
Składniki
Ciasto:
500g mąki tortowej
200g masła
200g cukru pudru
2 jajka
2 łyżki miodu (dałam czubate łyżki gryczanego)
2 łyżki mleka
1 łyżka sody oczyszczonej
200g masła
200g cukru pudru
2 jajka
2 łyżki miodu (dałam czubate łyżki gryczanego)
2 łyżki mleka
1 łyżka sody oczyszczonej
Masa orzechowa:
200g obranych orzechów włoskich
100g cukru
100g masła
2 łyżki miodu
100g cukru
100g masła
2 łyżki miodu
Krem budyniowy:
2 budynie śmietankowe
3 szklanki mleka
4 łyżki cukru
150 g masła
3 szklanki mleka
4 łyżki cukru
150 g masła
spirytus do smaku :)
Dodatkowo:
powidła śliwkowe
Wykonanie:
1. Przygotować budyń: 2 1/2 szklanki
mleka zagotować z cukrem. Budyniowy proszek wymieszać z pozostałym
mlekiem i przelać do gotującego się mleka intensywnie mieszając do
momentu, kiedy masa zgęstnieje. Należy uważać, by się nie przypaliła.
2. Gorący budyń przykryć folią spożywczą tak, aby dotykała powierzchni masy. Zapobiegnie to powstaniu „skorupy” na budyniu. Odstawić do całkowitego wystygnięcia.
3. Piekarnik nagrzać do 180°C. Prostokątną blachę o wymiarach 35x24cm wyłożyć papierem do pieczenia. (ja miałam większą 5 cm i musiałam dorabiać ciasto)
4. Przygotować ciasto: mąkę przesiać z sodą oczyszczoną. Dodać masło i razem przesiekać nożem.
5. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Podzielić je na trzy części.
6. Jedną częścią ciasta wylepić dno blaszki i piec przez 15 minut. Tak samo postąpić z drugą częścią ciasta.
7. Przygotować masę orzechową: masło, miód i cukier rozpuścić w garnuszku na wolnym ogniu cały czas mieszając. Kiedy kryształki cukru znikną, dodać posiekane orzechy włoskie i smażyć jeszcze przez 2-3 minuty. Należy cały czas mieszać, aby masa się nie przypaliła.
8. Trzecią część ciasta przełożyć na blachę i polać gorącą masą orzechową, którą należy równomiernie rozłożyć. Wstawić do piekarnika i piec przez 15 minut.
9. Placki pozostawić do całkowitego wystudzenia.
10. Przygotować krem: masło utrzeć na jasną i puszystą masę. Dodawać po łyżce wystudzonego budyniu. Po każdej łyżce miksować tak długo, aż budyń dokładnie połączy się z masłem.
11. Jeden placek ciasta włożyć do blaszki, posmarować cienko dżemem śliwkowym i wyłożyć 1/2 kremu. Przykryć kolejnym plackiem, również posmarować go dżemem, a następnie kremem. Przykryć wszystko plackiem z masą orzechową, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki.
2. Gorący budyń przykryć folią spożywczą tak, aby dotykała powierzchni masy. Zapobiegnie to powstaniu „skorupy” na budyniu. Odstawić do całkowitego wystygnięcia.
3. Piekarnik nagrzać do 180°C. Prostokątną blachę o wymiarach 35x24cm wyłożyć papierem do pieczenia. (ja miałam większą 5 cm i musiałam dorabiać ciasto)
4. Przygotować ciasto: mąkę przesiać z sodą oczyszczoną. Dodać masło i razem przesiekać nożem.
5. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Podzielić je na trzy części.
6. Jedną częścią ciasta wylepić dno blaszki i piec przez 15 minut. Tak samo postąpić z drugą częścią ciasta.
7. Przygotować masę orzechową: masło, miód i cukier rozpuścić w garnuszku na wolnym ogniu cały czas mieszając. Kiedy kryształki cukru znikną, dodać posiekane orzechy włoskie i smażyć jeszcze przez 2-3 minuty. Należy cały czas mieszać, aby masa się nie przypaliła.
8. Trzecią część ciasta przełożyć na blachę i polać gorącą masą orzechową, którą należy równomiernie rozłożyć. Wstawić do piekarnika i piec przez 15 minut.
9. Placki pozostawić do całkowitego wystudzenia.
10. Przygotować krem: masło utrzeć na jasną i puszystą masę. Dodawać po łyżce wystudzonego budyniu. Po każdej łyżce miksować tak długo, aż budyń dokładnie połączy się z masłem.
11. Jeden placek ciasta włożyć do blaszki, posmarować cienko dżemem śliwkowym i wyłożyć 1/2 kremu. Przykryć kolejnym plackiem, również posmarować go dżemem, a następnie kremem. Przykryć wszystko plackiem z masą orzechową, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz