Ci co gotują z sercem...

Durszlak.pl

piątek, 17 kwietnia 2015

Bułki żytnie

Doris dla Ciebie. Tak po prostu, bo dusze hiszpańskie (choć moja dokładniej kanaryjska) znajdą się na dwóch krańcach Polski :)
Dziękuję Ci za motywację. Jestem osobą, która za "proszę" zrobi wszystko. A Twoje życzenie sprawiło mi ogromną radość. Moje dzieci są zachwycone, więc ja jestem szczęśliwa. Bułeczki nie są idealne. Przepis będę ulepszać. Ale są. Całkiem żytnie i na suchych drożdżach :)



Ciasto
300 gr mąki żytniej typ 720 plus 100 gr do podsypania 
210 ml ciepłej wody
8 gr suszonych drożdży
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli


Przygotowanie
Do ciepłej wody dodałam cukier, drożdże i 2 czubate łyżki mąki. Poczekałam aż zaczęły pracować.
Do 300 gr przesianej mąki z solą dodałam zaczyn. Odstawiałam na 30 min do nagrzanego do 50 stopni piekarnika. Z wyrośniętego ciasta dosypując niecałe 100 gr mąki uformowałam żytnią kulę. Podzieliłam na 8 porcji. Ulepiłam bułeczki (obsypuję małą kuleczkę mąka aby się nie lepiła). Wcześniej odstawiałam je aby rosły 15 min w 70 stopniach Ale to powodowało, że opadały .
Zatem aby bułki nie opadły piekę je od razu tzn nagrzewam piekarnik do 210 stopni i piekę 25 min w termoobiegu na dolnym poziomie.
Upiekłam je późnym wieczorem, lekko ciepłe zawinęłam do rana. Na śniadanko były mięciutkie i pyszne.








niedziela, 12 kwietnia 2015

Bułki pszenno żytnie na szybko

Więcej czasu na życie. Aby cieszyć się  tym,  co jest tu i teraz, niezależnie od tego co było czy będzie. Tego sobie i Wam życzę. Wbrew pozorom odbieram to jako sztukę.


1 ½ szklanki mąki pszennej typ 480
½ szklanki mąki żytniej x 2czyli w sumie 1 szklanka :)
20g świeżych drożdży
210 ml ciepłej wody
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczki soli
2 łyżki oliwy z oliwek

Wodę mieszam z drożdżami, cukrem i czubatą łyżką maki. W przesiane mąki (bez 1/2 szklanki żytniej)  z solą i oliwą wlewam zaczyn. Wyrabiam ręką ok. 5 min.
Odstawiam na 15 min do piekarnika nastawionego na 50 stopni.   Dosypuję 1/2 szklanki mąki żytniej i wyrabiam. Podsypuję mąką jeśli jest potrzeba. Formuję 8 małych bułeczek i ostrym nożem głęboko nacinam w połowie. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 100 stopni na 15 min. Bułeczki urosły. Podnoszę temperaturę do 180. Piekę 25 min. Wyjmuję i bardzo niecierpliwie czekam aby przestygły. "Dzieci! Śniadanie!"

Rolada szpinakowa z łososiem i almette

Przepis dostałam od Izy i co roku zawracam jej głowę telefonem z pytaniem: "ile to było jajek?" 

Przepis jest prosty a rolada efektowna i smaczna. Cały sekret w tym aby dobry papier do pieczenia wysmarować masłem i obsypać mąką a roladę piec w temperaturze 200 stopni z termoobiegiem na środkowym poziomie przez 25 min. Musi być dobrze zrumieniona aby łatwo odeszła i się nie porwała.

450 gr zwykłego mrożonego szpinaku kładę na patelnię z 2 łyżkami masła,
przyprawy: sól, przeciśnięte 2 ząbki czosnku, pieprz czarny, gałka muszkatołowa.
Tak długo na patelni na średnio wysokiej mocy, aż cała woda porządnie odparuje. Studzę za oknem, bo jestem niecierpliwa.
4 białka ubijam na sztywną pianę ze szczyptą soli
4 żółtka i przesiane 2 łyżki mąki pszennej dodaję do piany z białek lekko ale równomiernie łączę.
Delikatnie, stopniowo w pianę wkładam wystudzony szpinak, leciutko wyrównuję kolor.
Całość wykładam na dużą blachę od piekarnika, na posmarowany masłem i oprószony mąką papier. 
200 stopni. Piekę przez 25 min do porządnego zrumienienia. Natychmiast po wyjęciu nad drugą taką samą blachą odwracam do góry nogami i zdejmuję papier. Czekam aż ostygnie.

2 serki almette ziołowe rozsmarowuję nożem
200 gr łososia w cieniutkich plasterkach rozkładam równomiernie po całości

Zwijam bardzo ciasno wzdłuż dłuższego boku. Owijam folią i wstawiam do lodówki. 



Możesz też spróbować....